
Gluten je kompleksan proteinski molekul koji se nalazi u žitaricama kao što je
PŠENICA, RAŽ, JEČAM, SPELTA, KUS KUS I EMER.
Bezglutenska industrija u brojkama
Prema podacima Horizon Grand View Research globalna gluten free industrija vredi preko 7 milijardi dolara, a procenjuje se da će ovaj rast biti skoro 9 milijardi do 2030. godine.
Evropa učestvuje 28,7% u svetskoj bezglutenskoj industriji u segmentu prihoda od prodaje, ali beleži i dupli rast proizvodnje bezglutenskih proizvoda sa 1,3 milijarde dolara (2018. godina) na 2,1 milijarde dolara (2023. godina), a vodeće tržište je Italija, međutim Nemačka beleži najbrži rast ove industrije.

Da li je bezglutenska ishrana samo pomodarstvo?
Nijedna industrija se ne razvija bez potrošača koji imaju potrebu da te iste proizvode i kupe, a jedan od glavnih faktora rasta ove industrijske grane je i porast stope bolesti povezanih sa glutenom za koje je lek bezglutenska dijeta.
Bolesti povezane sa glutenom
CELIJAKIJA
Celijakija je doživotna inflamatorna autoimunska bolest koja nastaje unosom glutena, uzrokuje inflamaciju tankog creva (i druge povezane bolesti) i javlja se kod genetski predisponiranih osoba, a iako mnogi misle da je ovo bolest modernog doba, celijakiju je otkrio holandski pedijatar Dr Willem Karel Dicke tokom drugog svetskog rata.
Procenjuje se da skoro 2% svetskog stanovništva boluje od celijakije (to je brojka od preko 150 miliona ljudi), pogađa 7-15 miliona Evropljana, u Srbiji se smatra da je broj obolelih preko 200.000.
Preko 200 različitih simptoma je povezano sa celijakijom – učestale dijareje, zatvor, nadimanje, hronična anemija i umor, neobjašnjiv gubitak telesne težine, nizak rast (posebno kod dece), neplodnost, bolovi u zglobovima…
Dijagnoza se postavija na osnovu kliničke slike,
seroloških testova iz krvi i biopsijom sluznice
tankog creva. Potrebno je 6-10 godina
ALERGIJA NA GLUTEN
Alergija na gluten predstavlja neželjenu imunsku reakciju na protein pšenice, albumin, globulin, gliadin i glutenin
Procenjuje se da oko 9% svetskog stanovništva ima alergiju na gluten
Simptomi kožni, respiratorni ili gastrointestinalni
Dijagnoza se postavija pomoću kožnih „skin prick“ testova, „patch“ testova i jednostavnih proba hranom.
NECELIJAČNA GLUTEN SENZITIVNOST
Necelijačna gluten senzitivnost ili intolerancija glutena predstavlja stanje gde pacijenti nemaju dokazanu alergijsku ili autoimunsku reakciju na gluten.
Procenjuje se da oko 13% opšte populacije pati od necelijačne gluten senzitivnosti
Simptomi dijareja, bolovi u stomaku, nadimanje, malaksalost, glavobolje
Dijagnoza se postavija nakon iskljucenja alergije na gluten i celijakije takozvanim kontrolisanim probama
Celijakija
Alergija na gluten
Necelijačna gluten senzitivnost
Celijakija je doživotna inflamatorna autoimunska bolest koja nastaje unosom glutena, uzrokuje inflamaciju tankog creva (i druge povezane bolesti) i javlja se kod genetski predisponiranih osoba, a iako mnogi misle da je ovo bolest modernog doba, celijakiju je otkrio holandski pedijatar Dr Willem Karel Dicke tokom drugog svetskog rata.
Alergija na gluten predstavlja neželjenu imunsku reakciju na protein pšenice, albumin, globulin, gliadin i glutenin
Necelijačna gluten senzitivnost ili intolerancija glutena predstavlja stanje gde pacijenti nemaju dokazanu alergijsku ili autoimunsku reakciju na gluten.
Procenjuje se da skoro 2% svetskog stanovništva boluje od celijakije (to je brojka od preko 150 miliona ljudi), pogađa 7-15 miliona Evropljana, u Srbiji se smatra da je broj obolelih preko 200.000.
Procenjuje se da oko 9% svetskog stanovništva ima alergiju na gluten
Procenjuje se da oko 13% opšte populacije pati od necelijačne gluten senzitivnosti
Preko 200 različitih simptoma je povezano sa celijakijom – učestale dijareje, zatvor, nadimanje, hronična anemija i umor, neobjašnjiv gubitak telesne težine, nizak rast (posebno kod dece), neplodnost, bolovi u zglobovima…
Simptomi kožni, respiratorni ili gastrointestinalni
Simptomi dijareja, bolovi u stomaku, nadimanje, malaksalost, glavobolje
Dijagnoza se postavija na osnovu kliničke slike,
seroloških testova iz krvi i biopsijom sluznice
tankog creva. Potrebno je 6-10 godina
Dijagnoza se postavija pomoću kožnih „skin prick” testova, „patch” testova i jednostavnih proba hranom.
Dijagnoza se postavija nakon iskljucenja alergije na gluten i celijakije takozvanim kontrolisanim probama
Bezglutenska ishrana kao lek
Za sva navedena stanja lek je zapravo bezglutenska ishrana/dijeta.
Ovo na prvi pogled deluje kao da jednostavno treba da izbacite par žitarica iz ishrane ali zapravo podrazumeva:
- UNAKRSNA KONTAMINACIJA – izbegavanje unakrsne kontaminacije i tragova glutena je najkompleksniji deo ishrane (postoje namirnice koje po prirodi ne sadrže gluten, ali prilikom proizvodnje mogu doći u kontakt sa glutenom i samim tim na deklaraciji imaju navedeno “može da sadrži gluten u tragovima”)
- ČITANJE PROIZVOĐAČKIH DEKLARACIJA – gluten se u proizvođačkim deklaracijama krije iza raznih nerazumljivih oznaka (pojačivači ukusa, zgušnjivači, arome i sl.)
- PROMENA STILA ŽIVOTA I NAVIKA – bezglutenski način ishrane vrlo često podrazumeva planiranje obroka unapred, pažljiv odabir restorana, pa čak i destinacije za putovanje što značajno utiče i na stil života i navike
- ODSUSTVO PODRŠKE – sistem i društvo kao celina često nije spreman za osobe koje imaju problema sa glutenom, pa je potrebna dodatna emocionalna i psihološka podrška na samim počecima
Bezglutenska ishrana kao lek
Za sva navedena stanja lek je zapravo bezglutenska ishrana/dijeta.
Ovo na prvi pogled deluje kao da jednostavno treba da izbacite par žitarica iz ishrane ali zapravo podrazumeva:
- UNAKRSNA KONTAMINACIJA – izbegavanje unakrsne kontaminacije i tragova glutena je najkompleksniji deo ishrane (postoje namirnice koje po prirodi ne sadrže gluten, ali prilikom proizvodnje mogu doći u kontakt sa glutenom i samim tim na deklaraciji imaju navedeno “može da sadrži gluten u tragovima”)
- ČITANJE PROIZVOĐAČKIH DEKLARACIJA – gluten se u proizvođačkim deklaracijama krije iza raznih nerazumljivih oznaka (pojačivači ukusa, zgušnjivači, arome i sl.)
- PROMENA STILA ŽIVOTA I NAVIKA – bezglutenski način ishrane vrlo često podrazumeva planiranje obroka unapred, pažljiv odabir restorana, pa čak i destinacije za putovanje što značajno utiče i na stil života i navike
- ODSUSTVO PODRŠKE – sistem i društvo kao celina često nije spreman za osobe koje imaju problema sa glutenom, pa je potrebna dodatna emocionalna i psihološka podrška na samim počecima